Kahve, aslında kahve ağaçlarının kırmızı renkteki meyvelerin içindeki çekirdeklerdir. Kirazı andıran bu meyve, benzerliğinden dolayı ''kahve kirazı'' olarak adlandırılır. Her bir kahve meyvesinin içinde iki çekirdek bulunur.
Kahvenin kokusu ve tadı, kahve özü, coffeol (coffee oil) veya yağı olarak adlandırılan sıvımsı özünün küçük taneleri sonucunda oluşur.
Kafeinin etkisi ilk yudumu aldıktan sonra 10 dakika gibi kısa bir süre sonra görülür. Kahvenin en etkili olduğu saatler ise 09:30 - 11:30 arasıdır.
Yaklaşık 80 yıllık bir ömre sahip olan kahve ağacının verim alınabilen dönemleri ilk 5-20 yıl arasıdır. Ardından kahve çekirdeklerinin kalitesi düşer ve ağaçlar yerinden çıkarılır.
Uzun bir süre kahvenin anavatanı Yemen olarak bilindi. Yemen büyük bir kahve üreticisi olmasına karşın, kahvenin anavatanı Habeşistan'dır (Etiyopya). İlk kahve Yemen'e Habeşistan'dan gelmiş ve orada üretilmiştir.
Brezilya, dünyadaki kahve üreminin %40'ını gerçekleştiriyor. bu oran, kahve üretiminde ikinci ve üçüncü sırada yer alan Kolombiya ve Vietnam'ı nerdeyse ikiye katlıyor. Kahve ham petrolden sonra dünyada en çok ticareti yapılan maddedir. Tüm dünyada bir günde ortalama 2.2 milyar fincan kahve tüketiliyor.
Türk kahvesinin pişirme yöntemi dünyanın en eski kahve pişirme yöntemidir. Ayrıca bu kahve, telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.
Kahvenin kavrulması, kahvenin karakteristik özelliklerinin ortaya çıktığı nokta burasıdır. Kahvenin asiditesi, gövdesi, tadı kahveyi kavururken ortaya çıkar.Bu işlem yeşil çekirdeğin kahverengiye doğru olan yolculuğunu içerir.3 farklı kavurma türü vardır. Bunlardan ilki light yani az kavrulmuş, ikincisi medium yani orta kavrulmuş, üçüncüsü dark yani çok kavrulmuş.